Terug naar Travel pagina

Pieterpad 1995/1996.

Jan Flokstra.

22 September 1995 - 30 April 1996.


Introduktie.

Tussen September 1995 en April 1996 heb ik in 5 etappes het Pieterpad gelopen. De totale afstand is 485 kilometer en die heb ik in 16 dagen gelopen.
Dit was mijn eerste echte lange afstandswandeling. Hij was vooral bedoeld om te kijken of ik het wandelen met zware rugzak over lange afstanden wel leuk vond. Verder gebruikte ik het om conditie op te bouwen voor lange-afstands treks in de bergen. Met de tijdens deze trip opgebouwde conditie heb ik aan het einde van 1996 de Everest Trek in Nepal gelopen. Ondanks dat ik niet aan het stijgen en dalen gewend was kon ik die trek met zware rugzak toch goed aan.
Ik heb de hele tocht gekampeerd en dus alle kampeerspullen in de rugzak meegevoerd. De tent die ik tijdens de tocht heb gebruikt is een Eureka Moonshadow. Deze voldeed wel redelijk behalve als het s'nachts erg koud was. Dan had hij namelijk last van vreselijke kondensatie. Na nachten met nachtvorst had ik dan een hele crispy ijslaag voorin aan de binnenkant. De tent is lekker licht(2kg) en eenvoudig op te zetten door 1 persoon. Het is officieel een 2 persoonstent, maar ik kan me niet voorstellen dat er mensen zijn die hem werkelijk zo gebruiken. Je kunt er dan ook geen rugzak meer in kwijt.

Bij elke dag is steeds de gelopen afstand over het Pieterpad vermeld. Hierbij is dus niet de afstand naar de overnachtingsplaats inbegrepen. Meestal was die dicht bij het pad, maar op sommige plaatsen moest er toch een paar kilometer extra gelopen worden.
Ik heb steeds overnacht op kampings die in de NIVON boekjes genoemd werden. Bij de overnachtingen staat steeds het (romeinse)nummer van het boekje en het nummer van de kamping hierin vermeld.

De route

Etappe 1: Pieterburen - Coevorden (122km,4 dagen)

Dag 1: Pieterburen - Groningen (Vr. 22 Sept 1995, 26km)

Eerste etappe, en het was wel even wennen om alleen met rugzak, zonder gezelschap van vrouw of hond te lopen. Het eerste stuk leidt via een serie lange rechte wegen naar Winsum. Er zijn wat kleine dorpjes onderweg en er hangt overal een geweldige rust. Sommige lopers vinden dit stuk vreselijk en andere vinden het juist erg mooi. Persoonlijk vindt ik het een beetje een saai stuk, maar ik moet wel toegeven dat het landschap een heel aparte sfeer uitstraalt. Tussen Winsum en Garnwerd lag voor mij het hoogtepunt van de dag. Over hekken ging de route tot twee keer toe dwars door de weilanden langs een stel boerderijen. Dit zijn oude kerkepaden waar het recht van overpad geldt. Na Garnwerd leidt de weg via een hoog percentage asfaltwegen naar de stad Groningen. In het gidsje stond dat je bus maar moest nemen als je in de wijk Selwerd was aangekomen. Als echte 'purist' heb ik de stadsroute gelopen en via het centrum ben ik naar het stads- park gelopen voor de eerste overnachting. Volgens het boekje hoort de trip van 5.5 km door Groningen niet bij het Pieterpad. Het wordt in ieder geval nergens meegenomen in de afstandstotalen. Ik vind dat op zich wel discutabel, want als je het Pieterpad volgens het boekje wil lopen moet je in Groningen de bus nemen. De echt gelopen afstand vandaag is dus ook niet 26km maar 31.5km.

Overnachting: kamping "Stadspark" (I6). Kamping in het Groninger stadspark. Kamping in echte parkstijl met veldjes, boom en struik- partijen. Enige nadeel is dat de kamping op een flink stuk lopen van de route (en het centrum) ligt. Er schijnen wel bussen te gaan, maar die heb ik niet gebruikt.

Dag 2: Groningen - Rolde (Za. 23 Sept 1995, 36km)

Omdat ik gisteren zoveel extra had gelopen om bij de camping te komen besloot ik om via een zelf uitgestippelde 'kortere' route door de wijk 'Corpus den Hoorn' weer op het Pieterpad uit te komen. Dit viel zwaar tegen en het eindigde ermee dat ik waarschijnlijk meer gelopen heb als wanneer ik verder was gegaan op het punt waar ik gisteren de route had verlaten. De route leidde, in de stromende regen, tussen het Noord-Willemskanaal en het Paterswoldse meer naar een stukje fietspad (>1km) langs een vierbaansweg die erom bekend staat dat de automilisten van saaiheid nog wel eens in slaap vallen en van de weg raken. Daarna gaat het pad naar het oosten naar Haren en verder naar Zuidlaren.
Na Zuidlaren gaat het pad, via een erg mooie route door het stroomdal van de Drentse A en het uitgestrekte Balloerveld, naar Rolde. De bewolking is weggetrokken en het avondlicht op de strogele heidevelden is heel erg mooi. Ik kom hier voor het eerst mensen tegen die ook het Pieterpad lopen. Ik had het veel drukker verwacht, maar het is ook laagseizoen.

Overnachting: kamping "De Weijert" (I13). Aan de route gelegen kamping met een groot veld en goede faciliteiten voor wandelaars.

Dag 3: Rolde - Schoonoord (Zo. 24 Sept 1995, 37km)

Vandaag mooi weer. Het eerste stuk vandaag ging over een oude spoorlijn die verhoogd door de weilanden liep. Met de ochtendmist boven de weilanden waren de uitzichten prachtig. * Vandaag in het Schoonloer veld midden in een moto-cross beland. Die vond plaats OP het stuk Pieterpad daar. *

Overnachting: SBB kamping "Mooi Drente" (I29). Typische doe-het-zelf Staatsbosbeheer kamping. Warm water en douches vrij, je moet alleen de boel na gebruik wel schoonmaken. Verder mooi gelegen in het bos op ongeveer 500 meter van de route. Ik was er in het naseizoen waarbij ieder gast ongeveer zijn eigend veldje had.

Dag 4: Schoonoord - Coevorden (Ma. 25 Sept 1995, 23km)

Eerst ging de route door een mooi stukje bos en heide. Daarna stak hij de rijksweg Emmen - Drachten over richting Sleen. Het laatste stuk vanaf Sleen naar Coevorden ging door een ongelooflijk saai geruilverkaveld gebied. De uitzichten zijn wel weids, maar je ziet alleen maar wegen, elektriciteitsmasten, grote weilanden en boswallen. De route volgt ook alleen nog maar verharde autowegen. Dit is echt het saaiste stuk van het Pieterpad tot nu toe.

Overnachting: geen.

Etappe 2: Coevorden - Holten ( 78km, 2 dagen)

Dag 5: Coevorden - Ommen (Za 28 Okt 1995, 41km)

De route begint hier in hetzelfde landschap als waarin de vorige etappe geeindigt is. Nog steeds dodelijk saai dus. Vanaf 'de Haandrik', voor Gramsbergen, wordt het iets interessanter. Na Hardenberg gaat de route door een mooie afwisselende bosrijke omgeving.
Dit was wel de langste dag van allemaal. Heb vandaag van 8:00 tot 18:30 41 kilometer gelopen. Heb dan ook last van allerlei kwalen; een zere en dikke rechterknie, een pijnlijke linkerachillespees en hele zere voeten. Ik denk dat dit wel de limiet is wat ik met volle bepakking kan lopen.

Overnachting: Besthemerberg (I39). Mooi gelegen kamping ten oosten van Ommen. Groot veld voor tenters. Faciliteiten goed.

Dag 6: Ommen - Holten (Zo 29 Okt 1995, 37km)

Het was vannacht erg koud, ik denk zo'n -5C aan de grond. Alle condens was aan de binnenkant van de buitentent bevroren. Ik denk bij elkaar zo'n 200 gram ijs en dat leverde erg koude handen op bij het inpakken.
Het eerste stuk heb ik de short-cut over Besthemerweg genomen. Dat scheelt een saai stukje door Ommen. Na Besthem nadat het pad de hammerweg is overgestoken ben ik 100 meter langs de weg naar links gelopen en daarna naar beneden. Dat is de 'Steile Oever'. Hier heeft de Regge zich een stukje door de rand van het heuvelige bos geslepen. Dat levert een heel mooi on-nederlands uitzicht op. Dit stond niet in het gidsje en dat vond ik een misser. Na de 'Steile Oever' ging de route door bos en veld richting Archemerberg. Het laatste stuk naar de Archemerberg door bos en heide was erg mooi. Er hing een ochtendnevel en de jeneverbes struiken gaven het landschap een hele spookachtige sfeer in de mist. Het is echt een aanrader om dit stuk in de vroege ochtend te doen. Vanaf de Archemerberg kon je tientallen kilometers in alle richtingen kijken. Na de Archemerberg ging de route via de Lemelerberg naar Lemele. Hierna volgde een relatief saai stukje ruilverkaveld gebied naar de Eelerberg. Vanaf hier tot Holten volgde het pad de zwaar beboste Sallandse Heuvelrug Dit was een nieuw hoogtepunt. De hele dag liep je door de heuvels. Ik was om 16:00 op de Holterberg. Aangezien het zondag was waren er erg veel zondagswandelaars op pad die toch wel even raar opkeken van zo'n zwaar transpirerende ongeschoren Pieterpad loper met grote rugzak. Direct na de Holterberg was het bos opnieuw 'ingericht' en klopte de beschrijving in de gids niet meer. Ik heb toen maar gewoon de kaartjes gebruikt en na zo'n 1.5 km was ik weer op de route.
Dit was verreweg de mooiste etappe tot nu toe met als twee hoogtepunten de Archemerberg en eigenlijk het hele stuk van de Sallandse heuvelrug tot Holten. Oregineel was ik nog van plan geweest verder door te lopen naar Vorden. Maar 78km in 2 dagen had zulke pijnlijke benen opgeleverd dat ik de trein maar terug heb genomen naar Enschede. Gelukkig liep het Pieterpad OVER het perron!

Overnachting: geen.

Etappe 3: Holten - Vorden (29km, 1 dag)

Dag 7: Holten Vorden (Zo 17 Mrt 1996, 29km)

Deze etappe liep ik om, na een pauze van 5 maanden weer een beetje aan het lange-afstand lopen met rugzak te wennen. De etappe loopt eerst door een stukje uitloper van de Sallandse Heuvelrug en moet daarna een heel stuk over asfalt om over de autsnelweg te komen. Daarna loop je door typische achterhoekse gebieden met afgewisseld weiland en bos. Het leukste van deze etappe vond ik de grote boerenhoeves en imposante kastelen onderweg.

Overnachting: geen.

Etappe 4: Vorden - Venlo (150.5km, 5 dagen)

Dag 8: Vorden - Kilder (Vr 5 Apr 1996, 34km)

Het landschap van deze etappe is een voortzetting van het Achterhoekse landschap. Rondom Doetinchem is wederom een saai stuk om over een snelweg te komen. Na Doetinchem komen de heuvels van het Montferland in zicht. De kampeerplaats waar ik die avond gestaan heb lag aan de voet hiervan.

Overnachting: Kampeerplaats bij Mw.Lambertmont (II9). Kamping achter een woonhuis aan de voet van de Hettenheuvel. Prachtig gelegen met fantastisch uitzicht. Kamping lijkt wel alleen voor Pieterpad lopers te zijn. Een aanrader! Dit was de leukste kampeerplaats van de hele trip.

Dag 9: Kilder - Berg en Dal (Za 6 Apr 1996, 35.5km)

Dit is een van de meest afwisselende etappes van het Pieterpad. Eerst gaat de route het Bergherbos binnen waarbij de Hettenheuvel beklommen wordt. Dit is de eerste echte klim op het Pieterpad en het viel me niet mee om half negen s'ochtends. Je hebt geen rondom uitzicht boven op maar het bos is wel erg mooi. Daarna gaat de route steeds door heuvelachtig bos richting Elten, wat in Duitsland ligt. Het laatste stuk voor de grens gaat door een erg mooi heideveld op de heuvel met zicht op de berg waar Hoch Elten op ligt. De grens wordt overgestoken bij de autosnelweg Arnhem - Oberhausen. Het stuk door Duitsland gaat bergop via bos en weide naar Hoch Elten. Hiervandaan heb je een schitterend uitzicht naar het Rijndal in het Zuiden. Door erosie van de Rijn in het verleden is de zuidrand van de heuvelrug prachtig steil. Aan de voet van de heuvels ligt in Nederland Spijk. Hierna loopt de route een heel stuk over de dijken via Tolkamer naar Millingen. Daar wordt de Rijn overgestoken met een klein voetgangerspontje. Het stuk aan de overkant van de Rijn vond ik na al het spektakel eerder op de dag een beetje saai.

Overnachting: kamping "Maikenshof" (II14). Zeer mooi gelegen kamping aan de rand van de Duivelsberg. Kleine kamping met weinig stakaravans en veel tentplekjes met leuk uitzicht.

Dag 10: Berg en Dal - Gennep (Zo 7 Apr 1996, 22km)

[incomplete]

Overnachting: kamping "De Bloksberg" (II19). Een grote kamping om een zandafgraving heen. Zeer veel (sta-)karavans, maar voor wandelaars zijn er toch wel wat aardige plekjes.

Dag 11: Gennep - Meerlo (Ma 8 Apr 1996, 33km)

[incomplete]

Overnachting: kamping "'t Karrewiel" (II32). Het is een gigantisch stakaravan complex. Als wandelaar werd ik neergezet op een soort parkeerplaats tussen de autos en paar show-stakaravans voor een kantine waar de hele avond jongelui zeer luidruchtig baltsgedrag demonstreren. Niet leuk!
[Naschrift 2004: de kamping schijnt nieuwe eigenaars te hebben die wel van wandelaars houden. Er is nu een apart Pieterpadveld voor wandelaars, uitgerust met picknicktafels!]

Dag 12: Meerlo - Venlo (Di 9 Apr 1996, 26km)

* Veer * PP asfalteren vanwege wateroverlast [incomplete]

Overnachting: geen, trein terug naar Enschede(3 uur).

Etappe 5: Venlo - Pietersberg (105.5km, 4 dagen)

Dag 13: Venlo - Boukoul (Za 27 Apr, 25km)

[incomplete]

Overnachting: boerderij kamping "Raaijerhof" (II38). Mooie rustige kamping achter een boerderij. Warm water en douche vrij. Als je een klein tentje hebt kun je hem in de boomgaard tussen de lage appelbomen neerzetten. Een aanrader!

Dag 14: Boukoul - Susteren (Zo 28 Apr, 32km)

[incomplete]

Overnachting: boerderij kamping "Peeters" (II43). Een mini-kamping weer achter een boerderij. Wat groter als die van gisteren maar erg klein vergeleken met de mastodont aan de overkant van de weg. Douche en warm water zijn er weer vrij. Als het niet te hard waait kun je je tent aan de rand op een groot weiland neerzetten met een weids uitzicht over de velden. Je hebt ook mooi uitzicht op de aanvliegroutes van vliegveld zuid limburg.

Dag 15: Susteren - Schimmert (Ma 29 Apr, 28.5km)

Vanaf Susteren loop je eerst via een boog van +/- 2km weer naar Susteren. Dit is altijd een dilemma voor de routeplanners. Ik vond het bos niet van dien aard dat het zo'n lus waard was. Maar dat is persoonlijk. Na Susteren volgt een redelijk vlak stuk naar Sittard met afgewisseld wat bos en weide. Vanaf Sittard begint wat mij betreft het mooiste stuk van het Pieter- pad (tot je Maastricht binnen loopt). Eerst loop je vanuit het centrum de Sittardse variant van de "Via Dolorosa". Deze loopt via 7 staties naar de top van de Kollenberg. Vanaf daar heb de de eerste weidse uitzichten over het Limburgse plateaulandschap. De wegen zijn meest mooie "holle wegen" en paden met een laag asfaltgehalte. Met veel stijgen en dalen en zo nu en dan zeer weidse uitzichten bereikte ik de kamping in Schimmert.

Overnachting: kamping "Herberg Mareveld" (II45). Deze kamping is voor tenters bijna niet te missen omdat de eerstvolgende kamping noordwaarts op 28km ligt. Dat is dus de kamping waar ik de vorige dag heb geslapen. De kamping heeft een stuk voor stakaravans en een groot veld voor tenters. Het dorp met winkels ligt op 5 min. lopen. Het uitzicht naar het oosten is erg weids. Verder ligt het op 2 min. lopen van het Pieterpad. Er is dus weinig op aan te merken en dat is maar goed ook want er valt ook weinig te kiezen.

Dag 16: Schimmert - St. Pietersberg (Di 30 Apr, 19km)

De laatste etappe was ook een van de mooiste. Ik had het geluk dat het ondanks slechte voorspellingen wolkenloos fantastisch weer was. Alle boomgaarden stonden in een witte bloesem en dat was een prachtig gezicht. De route leidt vanaf Schimmert nog even over het plateau van Spaubeek en daalt dan via het prachtige Ravensbos af naar het Geuldal waar Valkenburg ligt. De route gaat via de rand van Valkenburg een stukje langs de Geul en beklimt daarna via een lange beklimming het plateau van Margraten. Na Terblijt heb je dan het eerste uitzicht op het eindpunt, de Pietersberg. Daarna gaat de route via de prachtige mergelgrotten in de Bemelerberg naar het Maasdal.

Het zeer saaie stuk van na Bemelen naar het centrum van Maastricht is wel even doorbijten. Maar het eindpunt is nabij. Via het mooie centrum van Maastricht bereik je dan de St.Pietersberg. Dit is nog een behoorlijke klim, maar je wordt dan ook beloond met een fanstastisch uitzicht over Maastricht. Eenmaal boven gaat de route nog ongeveer een kilometer over de berg naar het punt waar de GR5 de route kruist. Hier staat de laatste Pieterpad wandelwijzer en is het gras heerlijk zacht. Je hebt op dit punt een mooi uitzicht op de Apostelhoeve op de westelijk liggende heuvel. Dit is een van Nederlands weinige wijngaarden.

Overnachting: geen (trein terug naar Enschede, 3.5 uur).

Het eindpunt op de Pietersberg

Jan Flokstra Universiteit Twente Faculteit Informatica
Kamer: INF 3015
Telefoon: +31 53 4893721
E-mail: flokstra@cs.utwente.nl

Na deze trip ben ik over de GR5 verder gelopen naar het zuiden.