Een markante persoonlijkheidVer van ons dagelijks bestaan, bezig met een rondreis, kwam er opeens een mailtje binnen, die nog lang nadenderde. Het ging over een van onze gasten, laten we hem Willem noemen. Het stond er klip en klaar: Willem is overleden! Niet over het hoe en wat en zelfs niet over familie die in onze gedachten zou moeten zijn, want Willem had namelijk geen familie.
Bijna dagelijks kwam hij binnen, de ene keer genoeglijk in zichzelf lachend, de andere keer opgewonden omdat men hem een streek geleverd had. Door zijn, wat kinderlijke ideeën en gedrag, was hij een dankbaar mikpunt voor onsympathieke vrouwen, die onder het mom van verkering zijn hart in vuur en vlam zetten. Menigmaal wist men hem geld uit de zak te kloppen, zodat hij zelfs in de schuldsanering terecht kwam. Volkomen buiten zijn schuld, moest Willem jaren lang op een houtje bijten. Het onrecht dat hem was aangedaan, lag als een baksteen op zijn maag en hij liet dan ook geen gelegenheid onbenut om bij ons zijn hart te luchten. Het leven had hem, ook voor Hengelo, bepaald niet ontzien. Jappenkampen en huiselijk geweld hadden hem er niet onder kunnen krijgen. In zekere zin was hij een sterke man. Ook fysiek. Meerdere malen per week bezocht hij de sportschool en kwam daarna graag bij ons een bakkie doen. Liet op die gelegenheden graag de spierballen aan iedereen zien en vertelde met trots dat hij dik over de zeventig was. Je zou het hem niet geven. Zijn kledingkeuze was gerust kleurrijk te noemen en een oranje sportbroekje over een paarse trainingsbroek moest dan ook kunnen. Allerlei hoeden en petten behoorden tot zijn outfits, waaronder hij altijd stukjes toiletpapier stopte om het transpiratievocht op te vangen. Reuze effectief, maar in huis liet hij altijd een spoor van witte vlokken achter. De aanblik daarvan ontlokte menigmaal mensen de opmerking: "ik zie het al, Willem is ook geweest vandaag".
Zoals gezegd: Willem had geen familie. Of toch? Zijn familie is altijd present in het Inloophuis en het is al geregeld dat zijn graf door andere gasten keurig gaat worden bijgehouden. Ze zijn zelfs al begonnen. Wat ben ik trots op onze gasten!
Cobi
    © 2014, Inloophuis Hengelo